În ultimele luni există un termen despre care s-a vorbit din ce în ce mai mult: agricultura de carbon .
Ce este cultivarea carbonului?
În agricultura carbonului, semințele de carbon sunt semănate și cultivate pentru a colecta ulterior carbon, NO. Agricultura carbonului este agricultura pe tot parcursul vieții în care, prin diferite tehnici de management, se încearcă creșterea carbonului organic al solului, făcându-l să persiste în sol. Carbonul nu este colectat, ceea ce ne interesează este că rămâne în sol.
Ce sunt tehnicile de cultivare a carbonului?
Diferitele tehnici au două sarcini fundamentale. În primul rând, creșteți conținutul de material vegetal care este adăugat în sol, astfel încât să devină parte din carbonul organic al solului. Există două modalități de a face acest lucru: lăsarea reziduurilor de cultură în câmp în loc să le împacheteze sau plantarea culturilor de acoperire care nu sunt recoltate, dar care vor fi încorporate în sol în perioadele dintre două culturi.
Și în al doilea rând, evitați eliberarea carbonului din sol, sub formă de CO2, care este produs prin oxidarea materiei organice la cultivarea pământului. Aceasta se realizează prin însămânțare directă, care este un sistem în care terenul se seamănă fără să lucreze direct pe rămășițele culturii anterioare sau cu o lucrare minimă a solului în care atât munca cât și adâncimea acesteia sunt reduse.
Aceste tehnici sunt practic aceleași cu cele utilizate în agricultura de conservare.
Care sunt beneficiile agriculturii carbonului?
Beneficiul fundamental al CA este îmbunătățirea solurilor, care este principalul atu al fermierilor. Creșterea materiei organice duce la: o îmbunătățire a structurii solului, o creștere a capacității de reținere a apei acestuia, o creștere a fertilității și a disponibilității nutrienților.
Acest lucru ajută la reducerea pierderilor de sol din cauza eroziunii, una dintre principalele probleme pentru fermieri deoarece solul care se pierde nu este recuperat și cea mai fertilă fracțiune de sol se pierde de obicei.
Pe lângă aceasta, există posibilitatea de a monetiza acest lucru prin credite de carbon. Care sunt un instrument prin care creșterea materiei organice dintr-un sol se transformă în tone echivalente de CO2 pentru care se acordă credit.
Puterea solului
Prin cultivarea carbonului, fermierii folosesc puterea solului pentru a sechestra emisiile de carbon din industrie, infrastructură și gospodăriile din apropiere. Acest lucru oferă un climat mai bun, terenuri agricole mai fertile și mai rezistente și, de asemenea, creează oportunități pentru mai mulți parteneri din și din afara lanțului agroalimentar.
Colaborare pentru îmbunătățirea mediului local
De exemplu, companiile din lanțuri pot lucra împreună cu fermierii și pot face publicitate utilizării agriculturii carbonului pe ambalajul produselor. Și companiile din afara lanțului agroalimentar pot cumpăra certificate de producție de carbon pentru a compensa propriile emisii. Compensația financiară pentru fermier creează un stimulent pentru aplicarea tehnicilor de captare a carbonului pe sol, iar compensarea locală a carbonului creează beneficii pentru companie, cum ar fi brandingul produsului, o imagine pozitivă și atingerea obiectivelor de durabilitate.
Este cultivarea carbonului mai interesantă decât orice altceva?
Nu, carbonul nu poate combate rentabilitatea oricărei culturi și nu poți înceta să produci o recoltă pentru a „cultiva” carbon. Dar poate fi un complement monetar ideal, legat de o mare sursă de beneficii agronomice.