Dacă intenționați să vă uscați propriile ierburi, culegeți-le dimineața devreme, într-o zi fără ploaie sau nori. Recoltați-le după ce roua s-a evaporat, dar înainte ca soarele să ardă prea puternic.
La începutul secolului al XX-lea, înainte ca ierburile să fie disponibile pe scară largă în magazinele de uz normal sau în cele naturiste, oamenii creșteau grădini întregi cu plante medicinale. Ierburile proaspăt culese erau legate împreună în mănunchiuri mici. Acest lucru permitea aerului să circule în jurul lor, împiedicând formarea mucegaiului. Mănunchiurile erau mai apoi atârnate cu capul în jos, în apropierea cuptorului sau într-un dulap aerisit. Puteți folosi încă această metodă de uscare.
Alternativ, ierburile se pot usca mai rapid în cuptorul cu microunde ori în cuptorul clasic.
Cum se usucă plantele proaspete
Cantitățile variază în funcție de tipul de ierburi culese.
Culegeți ierburile în crenguțe. Grupați-le în mănunchiuri și îndepărtați frunzele de pe tulpini în zona pe care urmează să o legați. Atârnați mănunchiurile de o țeavă ori de ceva ce vă este la îndemână. Le puteți atârna și de un umeraș ori pe un uscător de rufe.
Plantele precum salvia, pătrunjelul și cimbrul pot fi uscate pe o bucată de muselină întinsă pe o bucată de lemn. De asemenea, mugurii de trandafir și florile de lavanda mai pot fi uscate astfel.
După aproximativ două săptămâni, ierburile ar trebui să fie uscate. Se fărâmițează manual fiecare crenguță sau frunză în parte ori, pentru părțile mai dure, se poate folosi un mojar cu pistil.
Ierburile uscate se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic.
Etichetați fiecare borcan și feriți-le de lumina soarelui. 30