CUM SĂ PLANTAȚI, SĂ CREȘTEȚI ȘI SĂ ÎNGRIJIȚI FLOAREA-SOARELUI


Cu flori strălucitoare care domină de la mijlocul verii până la începutul toamnei, floarea-soarelui spune „vară” ca nici o altă plantă. În plus, anul 2021 a fost desemnat „Anul Florii Soarelui!” Ce mod mai bun de a sărbători decât să le crești de unul singur? Ghidul nostru pentru cultivarea floarea-soarelui acoperă totul, de la plantarea și tăierea florilor până la recoltarea semințelor.

Despre Floarea-soarelui


Floarea-soarelui (Helianthus annuus) este o plantă anuală a cărei fețe este asemănătoare cu cea a margaretei. Numele său științific provine din cuvintele grecești helios („soare”) și anthos („floare”). Florile vin în multe culori (galben, roșu, portocaliu, maro, maro), dar sunt în mod obișnuit galben strălucitor, cu centre maronii care se coc în capete grele umplute cu semințe. Floarea-soarelui este heliotropă, ceea ce înseamnă că își întoarce florile pentru a urmări mișcarea Soarelui peste cer de la est la vest și apoi se întoarce noaptea pentru a înfrunta estul, fiind gata din nou pentru soarele dimineții. Heliotropismul se întâmplă înainte ca floarea să devină plină cu semințe. Există o mulțime de soiuri de floarea-soarelui disponibile astăzi, așa că va trebui să existe unul care să se potrivească grădinii dumneavoastre. Alegeți dintre cele cu tulpini ramificate sau tulpini simple, cele care produc polen abundent pentru polenizatori sau sunt fără polen (cel mai bun pentru buchete), cele care rămân mici sau se ridică deasupra restului grădinii sau cele care produc semințe comestibile!

2021: Anul Florii-soarelui

Biroul Național de Grădină a desemnat anul 2021 Anul Florii Soarelui! Este greu să nu iubești aceste flori minunate. Foarte puține plante sunt la fel de tolerante la căldură, rezistente la dăunători și pur și simplu frumoase. Floarea-soarelui arată foarte bine când este tăiată și este atractivă pentru albine și păsări.

La sfârșitul sezonului, este ușor să recoltați semințe de floarea-soarelui pentru o gustare delicioasă sau pentru replantare (consultați instrucțiunile de mai jos). 

În cât timp înflorește o floare a soarelui?

O floare cu creștere rapidă pentru mărimea lor, majoritatea soiurilor de floarea-soarelui se maturizează în numai 80-95 de zile. Cele mai mari soiuri de floarea-soarelui cresc până la peste 4,5 metri înălțime, în timp ce soiurile mai mici au fost dezvoltate pentru spații mici și containere și rareori cresc mai mult de un metru înălțime! Capetele de flori pot atinge diametrul de peste 12 inci în soiurile mari de semințe.
Plantatul
Când este cel mai bine de plantat floarea-soarelui
Semănați semințe de floarea-soarelui direct în grădină (sau recipiente în aer liber) după ce pericolul înghețului de primăvară a trecut, oricând după ce solurile s-au încălzit la cel puțin 50 ° F (10 ° C). În majoritatea regiunilor, aceasta va cădea între aprilie și mijlocul lunii iulie. În sud, acest lucru va avea loc probabil la mijlocul lunii martie sau la începutul lunii aprilie. Florii-soarelui nu-i place să își deranjeze rădăcinile, motiv pentru care recomandăm semănatul direct în loc de transplant.Alegerea și pregătirea unui teren de plantare
Găsiți un loc însorit! Floarea-soarelui crește cel mai bine în locații cu rază solară directă (6 până la 8 ore pe zi); au nevoie de veri lungi și fierbinți pentru a înflori bine. Alegeți o locație cu sol bine drenat. Nu ar trebui să adune apă după ce plouă. Floarea-soarelui nu este pretențioasă, dar solul nu poate fi prea compact. Au rădăcini lungi care trebuie să se întindă; în pregătirea unui culcuș, săpați 2 metri adâncime și aproximativ 3 metri lățime. Acestea nu sunt pretențioase nici când vine vorba de pH-ul solului. Floarea-soarelui prosperă în sol ușor acid până la alcalin (pH 6,0 - 7,5). Floarea-soarelui este alimentatoare grea, astfel încât solul trebuie să fie bogat în nutrienți cu materie organică sau gunoi de grajd compostat (îmbătrânit). Sau, lucrați într-un îngrășământ granular cu eliberare lentă, adânc de 8 centimetri în sol. Dacă este posibil, plantați floarea-soarelui într-un loc protejat de vânturile puternice, poate de-a lungul unui gard sau lângă o clădire. Soiurile mai mari pot deveni foarte grele și un vânt puternic poate fi devastator. Înainte de plantare, decideți dacă doriți sau nu să crească un turn distractiv de floarea soarelui.


Plantarea de floarea-soarelui
Floarea-soarelui ar trebui să fie plantată cu o adâncime de 1-1 ½ inci și la aproximativ 6 inci distanță după ce solul s-a încălzit complet. Dacă doriți, puteți planta mai multe semințe și le puteți subția atunci când plantele au o înălțime de șase centimetri. Acordați plantelor mult spațiu, în special pentru soiurile cu creștere redusă, care se vor ramifica. Faceți rânduri la o distanță de aproximativ 30 de centimetri. (Pentru soiuri foarte mici, plantați mai aproape unul de celălalt.) O aplicare ușoară de îngrășământ amestecat în timpul plantării va încuraja creșterea puternică a rădăcinilor pentru a le proteja de suflarea vântului. Experimentați cu plantații eșalonate peste 5 până la 6 săptămâni pentru a vă bucura în continuare de înfloriri continue. Dacă vedeți păsări scurmând în jurul semințelor, răspândiți plase peste zona plantată până când semințele germinează. 

Cum îngrijim floarea-soarelui?
În timp ce planta este mică, udați în jurul zonei rădăcinii, la aproximativ 3 până la 4 inci de plantă. Pentru a proteja planta, poate fi util să puneți momeală de melc sau melc în jurul tulpinii. Odată ce planta este stabilită, udați adânc, deși rareori, pentru a încuraja înrădăcinarea profundă. Cu excepția cazului în care vremea este excepțional de umedă sau uscată, udați o dată pe săptămână cu câțiva litri de apă. Hrăniți plantele doar cu măsură; supra-fertilizarea poate provoca ruperea tulpinilor în toamnă. Puteți adăuga îngrășământ diluat în apă, deși evitați să îngrășați îngrășământul lângă baza plantei; ar putea fi de ajutor construirea unui șanț într-un cerc în jurul plantei când aceasta ajunge la 18 centimetri. Speciile înalte și soiurile necesită sprijin. Bețele de bambus sunt o alegere bună pentru orice plantă care are o tulpină puternică, unică și are nevoie de sprijin pentru o perioadă scurtă de timp.Dăunători/ Boli
Păsările și veverițele vor arăta interes pentru semințe. Dacă intenționați să utilizați semințele, descurajați creaturile cu dispozitive de barieră. Pe măsură ce capetele de semințe se maturizează și florile cad, le puteți acoperi pe fiecare în parte. Dacă aveți cerbi, țineți-i la distanță cu o barieră înaltă de sârmă. Căprioarele curioase pot mușca capul florii-soarelui. Floarea-soarelui este relativ lipsită de insecte. O mică molie cenușie își depune uneori ouăle în flori. Alege viermii din plante. Fainarea, rugina și făinarea pot afecta și plantele. Dacă bolile fungice sunt depistate devreme, pulverizați cu un fungicid general de grădină.

Recoltare / Depozitare
Tăierea florilor de soare pentru buchete
Pentru buchetele de interior, tăiați tulpina principală chiar înainte ca mugurii săi să se deschidă pentru a încuraja înfloririle laterale. Tăiați tulpinile dimineața devreme. Recoltarea florilor în mijlocul zilei poate duce la ofilirea acestora. Mânuiți ușor floarea-soarelui. Florile ar trebui să reziste cel puțin o săptămână în apă la temperatura camerei. Aranjați floarea-soarelui în recipiente înalte care oferă un sprijin bun pentru capetele lor grele și schimbați apa în fiecare zi pentru a le menține proaspete.Recoltarea semințelor de floarea-soarelui
La sfârșitul sezonului, recoltați semințe de floarea-soarelui pentru o gustare gustoasă, pentru a replanta sau pentru a hrăni păsările în timpul iernii! Lăsați floarea să se usuce până când partea din spate a capului devine maro, frunzișul devine galben, petalele mor, iar semințele arată plinute și oarecum libere. Cu foarfece ascuțite sau tăietoare, tăiați capul de pe plantă (aproximativ 6 centimetri sub capul florii). Așezați într-un recipient pentru a prinde semințe libere. Așezați capul de floarea-soarelui pe o suprafață plană și curată și apucați un castron pentru a ține semințele. Pentru a îndepărta semințele, pur și simplu frecați mâna peste zona însămânțată și trageți-le de pe plantă sau puteți folosi o furculiță. O altă modalitate de a le îndepărta este să freci capul de floarea-soarelui peste o scândură veche sau ceva similar. Prindeți doar capul și frecați-l de-a lungul tablei ca și cum ați spăla haine. Dacă aveți de gând să recoltați semințele pentru prăjire, puteți acoperi florile cu o țesătură ușoară (cum ar fi o pânză) și o bandă de cauciuc pentru a proteja capetele de păsări. Alternativ, puteți tăia capul de floare devreme și atârnați capetele cu capul în jos până când semințele sunt uscate; atârnă în interior sau într-un loc ferit de păsări și șoareci. Clătiți semințele de floarea-soarelui înainte de a le usca cu câteva ore sau peste noapte. Dacă economisiți semințe pentru a le replanta, păstrați-le într-un recipient etanș într-un loc răcoros și uscat până când sunteți gata de plantare.

Varietăți recomandate
 Toată lumea este familiarizată cu floarea-soarelui imensă care crește pe tulpini falnice înalte de opt metri. Dar știați că unele soiuri se ridică la 15 inci? Soiul impunător „Mamut” este floarea-soarelui gigant tradițională, uneori crescând până la o înălțime de peste 3 metri. Semințele sale sunt excelente și pentru gustări și hrănitoare pentru păsări. „Frumusețea toamnei”: una dintre cele mai spectaculoase soiuri, are multe flori de 6 inci în nuanțe de galben, bronz și mahon pe tulpini ramificate înalte de până la 7 metri. „Sunrich Gold”: o floare excelentă pentru buchete și aranjamente, această floarea-soarelui crește până la aproximativ 5 metri înălțime și produce o singură floare de 4 până la 6 inci. Florile mari, fără mizerie, fără polen, au raze bogate, galbene-aurii și centre verzi-galbene. „Ursuleț de pluș”: Înălțime de doar 1-1,5 metri, această floarea soarelui mică este perfectă pentru grădini mici și containere. Florile pufoase, aurii, de 5 inci, durează zile într-o vază. 
WIT & WILDOM
 Unii oameni numesc floarea-soarelui „a patra soră”, referindu-se la cele trei surori: porumb, fasole și dovlecei. Unele culturi văd floarea-soarelui ca un simbol al curajului. Floarea-soarelui nu era folosită doar pentru gătit de către nativii americani, ci și pentru vindecare (uleiul era folosit pentru vindecarea afecțiunilor pielii) și pentru confecționarea hainelor (vopseaua galbenă se făcea din petalele florilor și vopseaua neagră sau albastră din semințe). Aveți nevoie de un alimentator de păsări? Păstrați capete întregi, uscate de floarea soarelui și puneți-le în timpul iernii. Păsările vor culege cu bucurie semințele delicioase! Păstrați tulpinile groase de floarea-soarelui și uscați-le pentru aprinderea iernii. Un cumpărător anonim a plătit peste 39 de milioane de dolari în 1987 pentru floarea-soarelui lui Vincent van Gogh. Cea mai înaltă floarea-soarelui înregistrată vreodată a fost cultivată în Germania în 2014. Ajungea o înălțime uimitoare de 9 metri și 1 inch! Kansas este „statul de floarea-soarelui”.

Note de gătit
 Doar 28 de grame de semințe de floarea-soarelui conține aproximativ 6 grame de proteine ​​și 14 grame de uleiuri. Grăsimile sunt aproape în întregime nesaturate cu 9g de polinesaturate și 3g de grăsimi mononesaturate pe uncie (NSA). Uleiul are un conținut ridicat de acid linoleic și este o sursă bună de vitamina E. Unele soiuri produc semințe negre mici, care sunt utilizate în ulei de gătit, margarină, produse cosmetice și hrana animalelor; sunt cele mai bune semințe de floarea-soarelui pentru atragerea celei mai mari varietăți de păsări cântătoare. Semințele mai mari, cu dungi, sunt cultivate pentru gustare și ca ingredient în pâine și alimente sănătoase. Și acestea sunt folosite pentru hrănirea păsărilor, în special a speciilor mai mari, cum ar fi graurii și porumbeii. 

Cum se prăjesc semințele de floarea-soarelui?
Reînmuiați semințele peste noapte în apă sărată. Treceți printr-o strecurătoare și uscați-o pe un strat de prosoape de hârtie. Coaceți timp de 25 până la 30 de minute la 325 grade pe o foaie de copt. Semințele trebuie împrăștiate într-un singur strat. Se amestecă frecvent în timpul coacerii și se îndepărtează semințele când par ușor rumenite. Nu le ardeți! 
Asta este! Dacă doriți, puteți să aveți ulei de măsline, sare, condimente la semințele prăjite. Sau, puteți face și prăjituri de consum pentru păsările de iarnă!

Be the first to comment on "CUM SĂ PLANTAȚI, SĂ CREȘTEȚI ȘI SĂ ÎNGRIJIȚI FLOAREA-SOARELUI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*