Primarul Anului 2017! Interviu cu Alin Nica – Dudeștii Noi-Prima parte

Da stirea mai departe

Numele lui este Alin Nica și este probabil unul dintre cele mai de urmat exemple pe plan administrativ când aruncăm o privire către localitatea pe care o conduce, Dudeștii Noi.
L-am descoperit pe domnul Alin Nica prin intermediul unui video care a devenit viral, un reportaj bine realizat prin care se puneau în prim plan valorile pe care le-a adus acest om comunei Dudeștii Noi odată cu instaurarea acestuia în funcția de primar. Pe lângă talentul său de administrare a unui orășel în devenire, Alin Nica mai are și un talent pe care nu s-a ferit să-l împartă cu lumea, fiind prezent la competiții precum Vocea României dar și la selecțiile pentru Eurovision.
Comuna Dudești are o istorie alambicată ce datează încă din secolul al XIV-lea timp în care a fost locuită de sârbi, unguri,nemți și mai apoi fiind desființată, ca în cele din urmă, în 2004 să prindă din nou viață precum pasărea Phoenix.
Acest om cu idei inovative care a deschis uși ce păreau imposibil de deschis, a demonstrat tuturor că se poate! Deși când a fost ales primar avea doar 23 de ani, Alin Nica a demonstrat cetățenilor că votul său nu a fost în zadar, iar acum Dudeștii Noi nu mai este doar un simplu punct pe hartă.

Alin Nica este un deschizător de minți, un tânăr cu nervi și ambiție de oțel care s-a opus instinctului de turmă și a crezut în propriile sale idei! Idei care se pare că au dus la clasarea comunei Dudeștii Noi la una dintre cele mai moderne zone rurale din întreaga țară.

Mai jos, vă oferim în exlusivitate prima parte din interviul realizat de către echipa ZiarulSatului.ro, având ca invitat pe Primarul anului 2017!

1. Ce studii ați absolvit?
Ultimele studii le-am absolvit la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității “Politehnica” Timișoara, specializarea „Calculatoare”.
Am urmat cursurile Liceului de Informatică Grigore Moisil din Timișoara.
Școala gimnazială am absolvit-o în comuna Dudeștii Noi.

2. La ce vârstă ați intrat în funcția de primar al comunei Dudeștii Noi?
23 de ani.

3. Din câte am înțeles, sunt mulți investitori în comuna dumneavoastră. Cum i-ați atras în zonă?
Cred că principalele puncte forte au fost distanța redusă față de Timișoara și faptul că aici nu exista până atunci un centru industrial. Practic, investitorii aveau asigurată mare parte din forța de muncă necesară și veneau cu un concept nou.
Cel mai important lucru care a atras investitorii a fost asfaltarea drumului de legătură dintre comuna Dudeștii Noi și DN6. Am văzut la nivel micro cât de importantă este infrastructura primară pentru atragerea de investiții importante. De la 12 firme în 2004, în mare parte boutique-uri, am ajuns în 2008, după ce am asfaltat drumul în 2007, la peste 100 de companii dintre care două foarte mari.

4. Ce ne puteți spune despre infrastructura comunei?
În momentul de față există asfalt pe mai bine de jumătate din străzile din vatra veche a comunei. Celelate sunt incluse într-un proiect de asfaltare, care se va derula începând cu anul umător. Alimentarea cu apă acoperă întreaga localitate. Totodată, rețeaua de canalizare este funcțională și acoperă toată comuna.

5. Unii oameni se tem să se mute la țară din pricina faptului că se întâmplă multe farădelegi și infracțiuni. Vorbim de unele localități unde sunt raportate adesea cazuri de violență, furturi din locuință, deranjarea ordinii publice. Ce ne puteți spune despre localitatea dumneavoastră, este un loc sigur de locuit și conviețuit? Puteți detalia?
Nu ne-am confruntat niciodată cu probleme grave. Au fost și situații mai puțin plăcute, dar nu cu un impact deosebit, astfel că ne putem declara o comunitate liniștită într-un loc sigur de locuit. Rata infracțională este una dintre cele mai scăzute din județ.

6. Nu am putut să nu observăm că se vorbește și despre realizarea unui Aqua Park la dumneavoastră în localitate, proiect despre care oamenii sunt foarte încântați. Ce planuri de modernizare luați în calcul pe viitor?
Toate planurile de viitor trebuie gândite ca să fie în folosul comunității. Aqua Park-ul rămâne în atenția noastră, însă, deocamdată, nu mai putem accesa fonduri europene pentru că s-au schimbat condițiile de finanțare și nu mai suntem eligibili. Rămâne să îl realizăm cu fonduri private. În ceea ce privește modernizarea, am depus sau am demarat deja mai multe proiecte de modernizare a instituțiilor din comună și de construire a unui centru civic. Rezultatele se vor vedea în anii ce vor urma. Toate instituțiile publice funcționează deja în clădiri reabilitate și dotate corespunzător. Prin modernizare noi înțelegem să le transformăm în edificii sustenabile din punct de vedere energetic (deja la școală avem un sistem de încălzire neconvențional pe pompe de căldură), cât mai multe procese să fie automatizate și accesibile de pe internet, să cât mai fie apropiate de cetățean atât fizic, cât și virtual.

7. Puteți enumera câteva firme care recrutează personal în zona dumneavoastră și domeniile de activitate ale acestora?
Rus-Savitar (Casa Rusu) – desfășoară activități în industria mobilierului;
Terra Profil – desfășoară activități în industria tiglei metalice;
FM Logistic – desfășoară activități în domeniul serviciilor de depozitare, transport, co-packing şi consultanţă în domeniul lanţului logistic de aprovizionare.

8. Să ne îndreptăm atenția către tinerii din zonă. În majoritatea localităților de la țară, tinerii tind să plece în străinătate din ce în ce mai mult pentru a face bani. Majoritatea pleacă cu obiectivul principal de a strânge bani pentru a ridica o casă. Care este situația la Dudeștii Noi din acest punct de vedere? Tinerii pleacă în masă sau sunt atrași în câmpul muncii de investitorii din zonă?
Există situații în care tinerii au ales să plece în străinătate, însă numărul nu este îngrijorător. Într-adevăr, faptul că în comună își desfășoară activitatea mai multe firme mari înseamnă mult pentru comunitate. Mulți tineri au avut șansa să se afirme și să ajungă în poziții importante pe fondul meritelor deosebite.
Faptul că încă din anul 2007 am acordat teren tinerilor pentru construirea de locuințe (peste 200 de parcele până în prezent) a făcut ca Dudeștii Noi să fie comuna cu cea mai tânără populație din jurul Timișoarei. Chiar dacă unii tineri au ales să plece în străinătate, faptul că au investit ceea ce au câștigat acolo într-o casă ne face să credem că au făcut-o cu intenția clară de a se întoarce acasă.
De altfel, dacă ne uităm la evoluția populației, aceasta a crescut cu aproximativ 40% între anul 2004 (2319 locuitori) și anul 2017 (3459 locuitori) conform datelor de la Institutul Național de Statistică.

 

 

 

 


2 Comments on "Primarul Anului 2017! Interviu cu Alin Nica – Dudeștii Noi-Prima parte"

  1. Cel mai mare mincinos, hot si puturos. Intr-un an jumate (scurs de la alegeri) nu a facut nimic (un cort si 200m pavaj in sapt mare premergatoare alegerilor) dar a platit laude peste tot. Sa omoare zvonurile si sa ne explice tranzactia de 16ha cu Continental anvelope, ne baga cancerul sau nu?

  2. Cristea Ioan Adrian | 8 octombrie, 2017 at 4:21 pm | Răspunde

    Bun…Nu-l cunosc, nu il judec, dar pana la urma care sunt realizarile pentru care a primit acest titlu “PRIMARUL ANULUI 2017!” si de la cine, in conditiile in care anul 2017 mai are un trimestru (deci s-a scurs cca. 75 % din el) si cel putin in prima parte a acestui interviu nu am vazut mai nimic care sa recomande obtinerea acestui titlu.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*