Păstrați vacanțele peste hotare, dar folosiți autobuzul

Da stirea mai departe

 

Săptămâna trecută am venit pentru a treia oară cu autobuzul pe ruta Spania-România.
Un drum de trei zile, extrem de obositor, un drum în care legi prietenii, afli adevărate povești de viață, iar uneori poți trăi adevărate coșmaruri. Cu toate acestea, este o aventură și o provocare pe care trebuie să o trăiți măcar o dată în viață.
Plecarea a fost din Madrid, de unde începi să vezi peisaje superbe pe tot parcursul drumului de la Zaragoza și până la Barcelona.       Prin Franța am trecut noaptea, fără ca autobuzul să se desprindă de autostradă, facând excepții la unele popasuri pe la benzinării.
În Italia, absolut mirific!! Am trecut, fără exagerare, cu autobuzul prin peste 50 de tunele făcute parcă de altă civilizație, cu mult peste puterile noastre de muritori. Vorbesc de munți perforați care arătau asemenea unui mușuroi de furnici, poduri suspendate la zeci de metri înălțime și peisaje care te lăsau cu gura căscată. În acele momente te simțeai atât de mic și neputincios, dar şi împlinit de parcă ai văzut toate cele 7 minuni ale lumii.

Undeva la 12 ore am mers prin Italia, un drum fară obstacole, fară blocaje, dar un drum care te irita la un moment dat, fiindcă părea a fi unul fără sfârșit. Am avut și ocazia să vizităm pe fugă Verona și Milano. Când spun pe fugă mă refer că le-am văzut din autobuz, dar mi-a fost de ajuns. Autostrăzi, drumuri fară impedimente. Ce-i drept, italienii sunt foarte zgârciți cu wi-fi-ul în benzinării, dar în rest ne-au asigurat un drum bun spre destinație.
Nu am putut să nu observ seceta din Italia. Râuri întregi secate. Afluenți cu albia asemănătoare Dunării secați, se vedeau doar pietrele mari și albe ce obișnuiau a fi cândva observate la fundul apei. Însă, în același timp, se vedea că în Italia orice plantație e irigată la fel ca și în majoritatea țărilor din vest, care an de an se luptă cu seceta și cu incendiile de vegetație. Vă spun, italienii exagerau cu irigațiile, făceau abuz de resursa cea mai important a omenirii.
Știu că se fac meme-uri pe internet cum că în alte țări lumea folosește instalații de irigare pe timp de secetă , iar în România se face Sfântul Maslu pentru ploaie. Ei bine, sunt de părere că uneori e mai bine să lăsăm aceste fenomene naturale în seama Celui de Sus.
Dar, a trecut și Italia cu irigații, cu autostrăzi, cu terenuri întregi, cultivate de parcă erau măsurate cu ruleta și polobocul! Impecabil! În acea noapte am străbătut și Slovenia și în zori eram în Ungaria. Nuanța de verde proaspăt începea să se spălăcească.

Cu durere în suflet vă spun, când am trecut granița (desigur, după controlul extraordinar), dacă aș fi fost legat la ochi, aș fi ştiut în ce țară mă aflu. Abia am trecut granița că deja am dat de un covor de gunoaie pe marginea drumului, iar după alți câțiva km drumul a fost blocat de o căruță.
Nu glumesc când spun că am parcurs distanța de la Arad la Cluj în 6 ore, iar șoferul autobuzului nu era deloc iritat sau surprins. Blocaje după blocaje, coloane pe sute de metri. Toate drumurile aveau doar două benzi și treceau prin sate, unele foarte sărace și pline de tristețe, pline de oameni bătrâni, posomorâți și cu fețele încrețite. Te cuprind nostalgia, tristețea și îți spui că e frumos să mergi și să descoperi, dar este dureros să te întorci și să compari. Și nu știu dacă ai pe cine să dai vina sau dacă trebuie să tragi pe cineva la răspundere că țara ta nu se regăsește în același tipar cu restul țărilor, deși de aproape 30 de ani se tot încearcă acest lucru. Alte țări au reușit, la noi încă se speră.

Capul ți-e plin de întrebări, mai ales că nu există drum cu autobuzul spre țară fară o listă de redare cu melodii despre dorul de țară, viață printre străini și români plecați peste hotare în căutarea unui trai mai bun. E vorba de acele melodii care te fac să te ridici de pe scaun, să mergi la șofer cu 5 euro și să-i spui: ”Vă rog, puteți reda din nou melodia aia cu străinătatea?” ..”Care dintre ele?”
E greu..și te gândești: oare oamenii ăștia de la cârma țării nu văd aceste lucruri, nu văd lipsurile și problemele din această țară? Cum poți să încerci să repari ceva dacă nu știi sursa defecțiunii?
Știți de ce nu se observă? Pentru că mai marii demnitari își iau concedii în țările calde, iar de la 10.000 m altitudine nu poți vedea nevoile acestei țări.
Nu e destul să empatizezi de câteva ori în campanii electorale prin șalupe și cu cizme de cauciuc. Asta nu înseamnă dovadă de implicare!
Le recomand demnitarilor acestei țări o călătorie cu autobuzul prin România noastră, în lung și în lat, apoi prin țările pe unde își rezervă vacanțele mult dorite. Avem și noi multe lucruri frumoase ce trebuie păstrate și prețuite, dar dacă facem o impresie proastă încă de la primii metri de la intrarea pe aceste meleaguri, ne pierdem toată credibilitatea. Așadar le recomand și când se întorc din vacanță o plimbare cu autobuzul până în țară, un autobuz plin cu oameni simpli care se întorc din străinătate. Să audă și ei critici, povești, părerile şi argumentele oamenilor simpli. Să fie un exemplu asemănător cu cel cu ”Moș Ion Roată”.

Dacă se vrea să ne conformăm la un sistem total nou, fără a acoperi alte găuri ori mascând unele cicatrici lăsate în acești ani, e ca și cum am face o injecție într-un picior de lemn.
Fiți toleranți cu noi! Fiți îngăduitori și observați mai îndeaproape prin câte trecem și cum ne-am adaptat în așa fel încât să vă tolerăm. Dați dovadă de bună credință, onorabililor și coborâți cu picioarele pe pământ și la propriu și la figurat.
Aceasta nu este o scrisoare deschisă, este doar un gând al unui alt român care, dacă ar fi un turist străin, la o primă impresie și-ar face o părere greșită despre această țară care nu pare a te primi cu brațele deschise.
În următoarele editoriale voi încerca să redau unele dintre cele mai amuzante sau înspăimântătoare experiențe pe care le-am trăit pe parcursul unei călătorii de trei zile.

Tu ai călătorit vreodată cu autobuzul peste hotare?
Care a fost cea mai memorabilă experiență a ta?
Așteptăm comentariile și poveștile voastre!


Be the first to comment on "Păstrați vacanțele peste hotare, dar folosiți autobuzul"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*