Monica Badiu – Zâna aurului mov

Da stirea mai departe

Monica Badiu, o tânără din oraşul Sinaia știe exact în ce își investește și dedică timpul. La vârsta de 29 de ani, Monica are o cultură deosebită de lavandă și dorește cu timpul să se extindă, ba mai mult, visează ca pe viitor, lângă ” aurul mov” să dezvolte un mic sat turistic.

Conform site-ului StiriAgricole.ro, Monica a fost foarte impresionată de culturile de lavandă din Bulgaria în urmă cu 8 ani. Fiind fascinată de peisaj, aceasta a decis că dorește să se poată bucura de posesia unui covor natural de flori. Entuziasmată, dorea să renunțe complet la viața de oraș și să o înlocuiască cu cea de la țară. Cu susținere din partea părinților, a decis să înceapă cu pași mărunți și siguri, interesându-se și documentându-se pentru a transforma visele în realitate. Cu un teren pe care l-a primit de la bunicii ei, Monica a plantat în primul an de activitate 650 de plante, cu butași achiziționați din Bulgaria.

Soiul de lavandă plantat poartă numele de „Lavandula Angustifolia Sevastopolis” și se poate folosi pentru obținerea de produse cosmetice, în domeniul decorațiunilor, dar și în industria de extragere a uleiului esențial.
Unul dintre factorii principali care contribuie la dezvoltarea în condiții adecvate a lavandei este terenul. Acesta trebuie să aibă un pH între 6,5 și 7,5. Deloc pretențioasă, lavanda crește atât pe terenurile bogate în nutrienți, cât și în cele mai sărace. Se recomandă ca terenul pe care se cultivă lavanda să fie în pantă, astfel încât să fie evitată posibilitatea unei inundații. Inundațiile pot compromite munca de ani de zile în creșterea unei culturi de câțiva ani. Se va evita, de asemenea, cultivarea lavandei unde solurile sunt foarte nisipoase, lutoase, reci și umede.

Lavandei îi sunt prielnice temperaturile ridicate și iernile blânde. Temperaturile ridicate sunt inofensive, însă la temperaturi extrem de scăzute, se recomandă să fie acoperită bine cu pământ pentru a nu îngheța.
Monica a pornit timid, mergând o dată la trei săptămâni, pentru a vedea cum se dezvoltă cultura. A fost surprinsă în lunile de vară când a descoperit o suprafață mov, ce emana un miros încântător.
Din prima recoltă a obținut 150 de buchete, din care a vândut jumătate. Cealaltă jumătate a fostă pusă la uscat și folosită mai târziu de Monica pentru crearea unor decorațiuni handmade.
Pentru creșterea acestor culturi, Monica nu a folosit agenți chimici pentru dezvoltarea sau combaterea dăunătorilor plantei, deoarece dorește să demareze procesul de certificare ecologică.
Printre altele, dorește ca pe viitor să cultive și alte plante experimentale aromatice precum busuioc, cimbru, mentă, dar și plante medicinale precum gălbenele, codiţa şoricelului, chia, silur, gingko biloba. Obiectivul spre care aspiră este de a-și mări cultura de lavandă la peste 5000 de plante, deoarece pentru a se califica pentru centrele de recoltare trebuie să aibă o producție anuală mai mare.

 

Ca orice tânăr fermier, Monica are planuri mari de viitor. Dorește să acceseze fonduri europene și cu timpul să adauge culturii câteva căsuțe unde pasionații de natură și lavandă să poată petrece noaptea. Îşi doreşte să creeze un cătun, cu case construite într-un stil tradițional specific zonelor rurale din România, folosind materiale ecologice. Astfel, cei care vor să renunțe la traficul intens din oraș să se poată bucura de un mediu ambiant și de o mare de mov cât vezi cu ochii.

Iar cum progresul în acest domeniu necesită cercetare amănunțită, Monica lucrează la o carte dedicată cultivatorilor de lavandă, care va apărea anul viitor. Cartea se axează pe identificarea câtor mai multe metode de a valorifica lavanda și vine în ajutorul celor ce sunt la începutul unei astfel de afaceri.

Am vorbit și noi cu Monica Badiu care a răspuns fără ezitări la întrebările adresate de echipa noastră. Cu un entuziasm demn de toată admirația am văzut nu doar un antreprenor de succes, ci și un om care e deschis la dialog și dornic să dea oricând o mână de ajutor.

 

1. ZS: Ce facultate ați absolvit?
Monica Badiu: SNSPA – Științe Politice

2. ZS: Ați avut momente în care ați fi dorit să renunțați la această afacere?
Monica Badiu: Da, de nenumărate ori. E greu să te apuci de ceva complet nou și să ai încrederea că vei ajunge la destinație. În drum, întâlnești multe lucruri neașteptate, o iei uneori la stânga când ar trebui să faci dreapta sau ești încurcat în intersecții de alții și trebuie să o iei pe un drum ocolit. Personal, mi-am asumat faptul că e un business într-un domeniu complet nou și că voi mai face și greseli, că ușor nu o să fie, dar sincer cred că nu este un lucru imposibil. Atât timp cât ceea ce fac îmi aduce fericire și satisfacție, voi continua să o fac. Mai e un lucru de luat în considerare – lavanda nu devine afacere din primul an, mai ales dacă ai o suprafață mică. Plantele sunt tinere și nu produc suficiente flori pe care să le poţi valorifica financiar.

 

3. ZS: Cine v-a susținut în tot acest timp?
Monica Badiu: Familia, prietenii, cunoștințele și chiar vecinii bunicilor m-au susținut foarte mult în tot acest timp.

 

4. ZS: Care sunt costurile cu care se poate începe de la zero această afacere?
Monica Badiu: Prima întrebare pe care o pun toate persoanele când aud că am o cultură de lavanda este: Câți bani faci din ea? urmată de: Cine vine să ţi-o cumpere? Costul de înființare al unei culturi/business nu este recuperat în primul an și depinde de suprafața cu care îți dorești să începi și cu obiectivul de afacere cu care pleci la drum. Eu am investit 1000 de lei în primele 600 de plante pe care le-am plantat pe o suprafață de 300 de metri pătrați, înființând o cultura de test. La această investiție se adaugă costurile de pregătire a terenului (arat) și de mentenanță (săpat), care diferă în funcție de suprafață. Eu mi-am luat în calcul și costul de transport, deoarece cultura de lavandă este în alt judeţ față de reședința mea. Urmează costurile de înființare a unei firme și apoi de promovare. Totalul variază în funcție de multe lucruri.

5.ZS: Tinerii din țară au această tendință de a pleca în țările din partea de vest. Credeți că un tânăr care are dorința de a pune pe roate propria afacere, dar nu dispune de fonduri majore, poate reuși în îndeplinirea visului său?
Monica Badiu: Da, cred că poți porni o afacere și dacă nu dispui de fonduri majore. Părerea mea este că dacă vrei să începi o afacere, dar nu o faci pentru că tu crezi că nu ai banii necesari, atunci nu asta este problema ta principală. Dacă mai întâi testezi ideea și vezi că există interes pentru produsul sau serviciul oferit, poți să faci un plan de afaceri corespunzător (realist şi pe termen lung) și să vezi cam care sunt opţiunile de finanțare disponibile (fonduri europene, crowdfunding, împrumuturi bancare, investitori). Trebuie să ai răbdare, un plan pe termen lung (câțiva ani), un mindset pozitiv și să îți înțelegi foarte bine audiența.

 

6. ZS: Un mesaj de încurajare pentru tinerii antreprenori la început de drum?

Monica Badiu: Puține sunt businessurile unde banii vin a doua zi după investiție. Cred că acesta e unul din lucrurile pe care noi ca români le uităm foarte repede, banii nu se fac peste noapte, necesită timp, educație financiară și antreprenorială, un studiu serios al pieții, a competiției și a ceea ce își doresc consumatorii. Și să nu uităm că fără promovare și comunicare, consumatorii nu vor ști că tu vinzi chiar produsul de care ei au nevoie. ORICE afacere de succes presupune timp, răbdare și foarte multă educație.


Be the first to comment on "Monica Badiu – Zâna aurului mov"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*