Andrei Boticiu – Antreprenor la 18 ani

Da stirea mai departe

Andrei Boticiu este un tânăr fermier, cu doar 18 ani împliniți și încărcat cu multă voință și pasiune în cursa spre îndeplinirea visului său.
Andrei este din satul Mintia, județul Hunedoara și, de câțiva ani și-a pus în mișcare un proiect testat pe propria sa piele, cu urcușuri și coborâșuri. Însă, în ciuda impedimentelor și a dificultăților întâmpinate la început de drum, se poate mândri acum cu o cultură considerabilă de zmeură.

Foarte pasionat de horticultură, momentan deține 14 ari pe care cresc armonios culturile de zmeură. Cu banii proprii, dar și susținut de către familie, Andrei dorește să își extindă plantația de zmeur la 40 de ari. Drept urmare, acesta s-a angajat în această vară pentru a strânge banii necesari.
Tot el recunoaște faptul că primii ani sunt mai grei, deoarece în primii trei ani reușești să amortizezi cheltuielile, însă dacă știi să administrezi toate costurile și ești vizionar, profitul va veni în cele din urmă.
De asemenea, spune că nu a fost dificil nici să intre pe piața locală cu acest produs unde oamenii s-au oferit cu drag să cumpere delicatesele ieșite din ”Izvorul de zmeuriș” al lui Andrei.
Prietenii îl ajută în căutarea de potențiali clienți, astfel încât în acest an cererea este mai mare decât oferta .

”Totul a început în primăvara anului 2016. Atunci am plantat primele plante de zmeură din soiul heritage. Sunt pasionat de tot ce înseamnă horticultură, de aceea am ales să am o asemenea cultură. Cu timpul m-am extins, iar în prezent dețin 14 ari. Am ales zmeurul deoarece am văzut că se vinde destul de bine. În prezent dețin soiurile Polka si Opal, însă am o mică suprafață cultivată și cu soiul american Heritage, să vad cum se comportă. În ciuda dăunătorilor care doreau să se înfrupte cât mai grabnic din a mea cultură, pot spune că acest an a fost unul destul de bun și productivitatea a fost pe măsură. În mod normal, soiul remontant Polka poate da din primavară și până în toamnă circa 200-250 grame de fructe pe plantă. De asemenea, soiul Heritage pe care îl am în teste este unul deosebit, în sensul ca eu îl folosesc la siropuri. Dintr-un kilogram de fructe am aproape 800-900 ml de sirop.
Acelora care intenționează să înființeze o cultură de zmeură le recomand să nu planteze mai mult de 10 ari, pentru că mai întâi trebuie testat terenul. Planta se dezvoltă cel mai bine pe solurile ușoare, bogate în humus, cu un pH de 5-7.
Trebuie evitată așadar plantarea zmeurei pe soluri foarte grele, reci și sărace în elemente nutritive sau pe solurile calcaroase. De asemenea, zmeurul este o plantă care nu necesită temperaturi foarte mari, optimul fiind situat între 22-28 grade Celsius, însă are nevoie de perioade cât mai mari de lumină, precum și irigare corespunzătoare.
Dețin și un sistem de irigație prin picurare, cât și un sistem de susținere, cu sârmă dublă, la 70 cm de la sol si la 1,40 m.
Combaterea buruienilor este importantă atât pe rând prin prășire, cât și între rânduri prin cosiri sau frezări repetate. După plantare, tulpina se scurtează la baza solului. Anul acesta reușesc să dau un kg cu 20 lei, pentru a merita munca și timpul depuse în plantație. Doresc, în acest an, să mă extind la cel puțin 40 de ari, pentru a face față comenzilor cărora în acest an abia le fac față. Deși zmeura a fost tărâmul către care am pășit cu pași sfioși, doresc să încerc și cultivarea unor culturi de afine și coacăze pe viitor.
Doresc mult succes tuturor antreprenorilor!”

La întrebările adresate de către ZiarulSatului.ro, Andrei a dat următoarele răspunsuri:

1.ZS: – Ce studii ați urmat?
Andrei Boticiu: – Încep în această toamnă clasa a XII a și doresc să urmez cursurile Facultății de Horticultură de la Cluj.

2. ZS: – Cât de rentabilă este afacerea pe care o conduceți?
Andrei Boticiu: – Afacerea este destul de rentabilă, însă mai mereu o mare parte din acest verdict este dat de către condițiile meteo.

3. ZS: – Ce părere aveți despre tinerii care se îndreaptă tot mai mult spre țările din vest?
Andrei Boticiu: – Le-aș da un sfat, le-aș spune să rămână în țară deoarece se pot face și în țara noastră lucruri frumoase.

4. ZS: – Dacă este dorință, cunoștință și pasiune, banii reprezintă un mare impediment ce stă în calea punerii în practică a afacerii pe care doresc să o administreze tinerii de la zero?
Andrei Boticiu: – Oricât de mare ar fi dorința și pasiunea, întotdeauna ne vom lovi de această barieră numită ”bani”. Cruntul adevăr e că de cele mai multe ori banii stau între vis și realitate.

5. ZS: – Ați vrut vreodată să renunțați la ceea ce faceți ?
Andrei Boticiu:- Am vrut de câteva ori să renunț, însă, dorința de a avea ceva al meu a fost și este una mare!

6. ZS: – Cine a venit cu această idee?
Andrei Boticiu: – Cu această idee am venit eu. Pur și simplu mi-am dorit să fac niște bani din propria mea muncă și cred că sunt pe calea cea bună.

7. ZS: – Este important să ai un sprijin moral chiar dacă nu este posibil un sprijin financiar?
Andrei Boticiu: – Susțin în continuare că sprijinul financiar este binevenit oricând, dar nu se compară cu sprijinul moral acordat de la părinți sau de la un prieten care îți este mereu aproape.

8. ZS: – Unde te vezi peste următorii 3 ani ?
Andrei Boticiu: – Peste 3 ani voi fi student în anul doi la Universitatea din Cluj și desigur voi continua să-mi dezvolt cultura de la an la an.

 

 


1 Comment on "Andrei Boticiu – Antreprenor la 18 ani"

  1. Felicitări! Tine-o tot aşa! Nu te da bătut. Eşti un model demn de urmat pentru tinerii din ziua de azi. Succes in continuare!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*