Cum influențează recolta de noapte un vin?
Într-o țară precum Spania, unde temperaturile de vară sunt de obicei ridicate, este din ce în ce mai obișnuit să găsești crame care își culeg strugurii în zori.
În timpul recoltării pe timpul zilei, strugurii pot atinge o temperatură chiar și de 35ºC , ceea ce declanșează activitatea enzimatică . Acest lucru poate provoca fermentații spontane nedorite .
Pe de altă parte, în timpul recoltării de noapte, strugurii sunt culesi într-un moment al zilei în care activitatea lor enzimatică este scăzută, din cauza temperaturii . Acest lucru împiedică căldura să dilate coaja strugurilor, să o rupă și, prin urmare, să prevină și oxidarea acestuia . În acest fel, potenţialul lor organoleptic este menţinut atunci când intră în cramă.
Recolta de noapte are mai multe avantaje pentru crame:
- Cramele economisesc energie , deoarece nu este aceeași cheltuială de energie pentru a răci un strugure care ajunge la 35ºC în camerele reci decât altul care ajunge la 15ºC.
- Prefermentația necontrolată este evitată după dilatarea și ruperea coajelor strugurilor.
- Se obțin struguri mai sănătoși .
- Persoana care recolteaza isi imbunatateste performantele nefiind chinuită de temperaturile ridicate .