Tehnici, sfaturi și idei pentru cultivarea cepei.


Ceapa este una dintre legumele preferate de majoritatea oamenilor din întreaga lume. Cultivarea cepei este foarte ușoară și profitabilă. Investiția necesară pentru a crește ceapa la scară comercială este foarte mică și îngrijirea cepei este, de asemenea, minimă. Așa că astăzi vom învăța cele mai bune tehnici, sfaturi și idei pentru cultivarea cepei.

Sol potrivit pentru plantarea cepei:

Ceapa poate fi cultivată într-o mare varietate de soluri, de la lut nisipos la lut argilos, cu opțiuni bune de drenaj. pH-ul optim ar fi 6,5-7,5.

Condiții climatice adecvate pentru creșterea cepei:

Se adapteaza la un interval de temperatura de 13-24°C pentru faza vegetativa si 16-21°C pentru stadiul de bulb, 30-35°C la maturitate si recoltare. Cele mai bune performanțe pot fi obținute în climatele temperate, fără frig, căldură și ploaie excesivă.

Sezon Sezonul Kharif mai-septembrie (Doar ceapa)
Kharif la sfârșitul sezonului august februarie (Doar ceapa)
sezonul Rabi octombrie – aprilie (ceapa si usturoi)

Cantitatea de sămânță de ceapă pe hectar:

7 până la 9 kg/ha. (Notă: 1 ha = 2,48 acri).

Pepiniera de rasaduri de ceapa:

Semințele se seamănă în paturi înălțate de 1,2 m lățime și 3-4 m lungime. Răsadurile vor fi gata de transplant în 45-50 de zile de la însămânțare.

Pregătirea solului sau câmpului pentru plantarea cepei:

Arați terenul pentru cosit și prelucrat FYM 20 tone/ha sau 10 tone FYM și 5 tone gunoi de pasăre sau vermicompost la momentul ultimului plug. Formați o brazdă plată sau largă (BBF) pentru plante.
Spațiu: 15X10 cm pentru ambele

Îngrășăminte ceapa de sezon kharif 100: 50: 50: 50 kg NPKS / ha
Ceapă Kharif târzie 150: 50: 50: 50 kg NPKS / ha
Ceapa de sezon Rabi 150: 50: 80: 50 kg NPKS / ha

Aplicați 50% N și 100% P, K și S ca doze bazale, iar restul de 50% N trebuie aplicat în două părți la 30 și 45 de zile după transplant. Pansamentul superior trebuie finalizat înainte ca bulbul să se dezvolte.

Cerințe de irigare pentru recoltarea cepei:

Udarea este necesara in momentul transplantarii / umezirii unghiilor si udarea usoara trebuie facuta in a treia zi dupa semanat si udarea ulterioara se va face intr-un interval de 7 pana la 10 zile, in functie de conditiile solului si anotimp. . Udă grefele imediat după plantare. Datorită sistemului radicular de mică adâncime, ceapa necesită udare regulată a brazdelor. Evitați irigarea deasupra capului, care provoacă boala frunzelor. Dacă frunzișul are o nuanță gălbuie nesănătoasă, plantele sunt supraudate. Solul va fi prea uscat în jurul unei culturi care este sub irigare și se poate crăpa. În general, ceapa are nevoie de o udare de 30 inchi în timpul sezonului de creștere și cu cât mai aproape de recoltare, cu atât este mai mare nevoia de apă. Dacă ceapa nu primește suficientă apă, nu va crește într-un bec mare. Când gâtul începe să scadă și ceapa se coace, apa trebuie să fie suspendată și solul să se usuce.

Micro irigare și fertilizare pentru ceapă:

Picurare și pentru a folosi duze , irigarea trebuie făcută o dată la trei zile. Presiunea de lucru pentru un sistem de picurare este de 1,5 kg/cm2 iar pentru microduza rotativa de 2,5 kg/cm2. Fertilizarea prin picurare trebuie efectuată cu ajutorul îngrășămintelor cu azot (uree). Aplicați 50% N ca doză bazală, iar restul de 50% N trebuie aplicat în șapte părți (în intervalul de la 10 zile la 70 de zile după transplant) sistem de irigare prin picurare .

Controlul buruienilor și managementul plantațiilor de ceapă:

Pentru un randament bun al bulbilor, cultura trebuie ținută fără buruieni. Pentru ceapa transplantată, pentru apariția Oxyfluorfen (țintă) @ 0,15-0,25 kg ia/ha sau Fluchloralin (Basalin) @ 1,0 kg/ha sau Pendimetalin (Stomp) 3,5 l/ha în combinație S-a constatat că plivitul cu un O singură mână este eficientă atât în ​​sezoanele Kharif, cât și în Rabi.
Pentru cultivarea cepei și a culturilor cu însămânțare directă, aplicarea Pendimethalin @ 3ml/litru imediat după însămânțare se dovedește a fi cea mai bună pentru a controla buruienile fără a afecta germinația, creșterea răsadurilor și creșterea finală.

Rotația în producția de ceapă:

Rotația culturilor este foarte importantă în procesul de creștere a cepei. Soia în sezonul Kharif, urmată de ceapă în sezonul rabi, este cea mai bună rotație a culturilor care îmbunătățește atât fertilitatea solului, cât și beneficiile economice.

Recoltarea, randamentul și depozitarea cepei:

Ceapa trebuie recoltată în stadiul de scădere a gâtului de 50%. Urmăriți recoltarea bulbilor de ceapă în stadiul corect de maturitate. Este important să se determine durata de valabilitate a cepei, deoarece bulbii pot fi păstrați aproximativ șase luni.

Bulbii de ceapă ajung la maturitate atunci când plantele încetează să mai producă frunze și rădăcini noi. Căderea gâtului este un indiciu al coacerii cepei. Momentul recoltării depinde de mai mulți factori, cum ar fi sezonul de plantare, soiul, prețul de piață și starea culturii. În general, când se observă o scădere a gâtului de 50%, recolta este recoltată. Ceapa de depozitare trebuie să fie complet dezvoltată. Bulbii cu gât gros cauzați de recoltarea prematură nu sunt depozitați corespunzător. Recoltarea târzie duce la creșterea respirației, susceptibilitatea ulterioară la boli și la germinare excesivă în timpul depozitării pe termen lung, iar arsurile solare sunt, de asemenea, observate pe câmp. Bulbii se recoltează manual când solul este ușor; se recoltează și cu unelte de mână. Cultiva Kharif, pe măsură ce creșterea continuă, răsturnarea forțată trebuie oprită cu 15 zile înainte de recoltare pentru a opri creșterea. Ceapa și capacele se țin în câmp timp de 2-3 zile, este necesar să se întărească timp de 3-4 zile pentru a elimina excesul de umiditate din pielea exterioară și gâtul pentru a reduce contracția și dezvoltarea culorii în timpul depozitării.

Randamentul de ceapă.

Performanţă: Ceapa (Kharif) 15-20t/ha
Ceapă (Jarif târziu) 30-35t/ha
Ceapa (Rabi) 25-30t/ha

Comercializarea cepei:

Marketingul este foarte simplu, unde puteți livra angrosilor sau magazinelor locale sau chiar puteți vinde pe piețele guvernamentale.

Aceștia sunt toți oameni care folosesc ceapa și metode de creștere. Continuați să creșteți ceapă pentru o lume mai bună!

 


Be the first to comment on "Tehnici, sfaturi și idei pentru cultivarea cepei."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*