Albinele lucrătoare (reprezentând cel puțin 98% din populația stupului) sunt cele care produc miere într-un procedeu complicat. Este necesar un număr mare de albine lucrătoare; Nicio albină nu poate produce miere fără ceilalți membri ai echipei. Mai simplu spus, „albinele transportoare” sug nectarul din flori și îl depozitează în al doilea stomac al lor special (conceput special pentru a stoca miere) în timp ce zboară spre stup. Odată ce ajung la stup, ei livrează nectarul albinelor care „mestecă”. Albinele mestecatoare colectează nectarul și îl mestecă aproximativ 30 de minute. În timpul mestecării, enzimele transformă nectarul într-o substanță care conține miere împreună cu apă. După mestecare, albinele lucrătoare răspândesc substanța în faguri, astfel încât apa să se poată evapora, făcând mierea mai puțin apoasă. Evaporarea apei este accelerată atunci când este ventilată de alte albine cu aripile lor. Când producția de miere s-a terminat, alte albine sunt responsabile de sigilarea celulelor fagurelor cu ceară, astfel încât produsul să fie protejat..Albinele produc și depozitează produsele lor ( miere , lăptișor de matcă , propolis etc.) pentru uz propriu.
Ei pot supraviețui mâncând miere în timpul iernii și în alte perioade în care polenul nu este disponibil. De fapt, apicultorii „fură” o parte din acest stoc de urgență atunci când recoltează mierea. Dar dacă colectarea se face rațional, albinele vor contracara această situație și vor înlocui cantitatea de miere luată de oameni, urmând să-și continue ciclul de viață fără probleme majore.