Multe medicamente moderne, cum ar fi aspirina, sunt derivate din plante, așa că nu ar trebui să fie surprinzător faptul că multe plante se pot vindeca de la sine. Mai mult de atât, le puteți crește acasă. „De-a lungul timpului, am descoperit că multe plante sunt eficiente pentru nutriție, pentru a adăuga condimente la alimentele preparate și, de asemenea, pentru a ne vindeca”, spune Michael Balick, PhD, vicepreședinte pentru științe botanice la Grădina Botanică din New York. „Există, de asemenea, un aspect pozitiv al sănătății mintale în grădinărit.” Studii după studii au confirmat că grădinăritul vă poate ajuta să faceți față anxietății și depresiei, să vă gestionați greutatea și să controlați tensiunea arterială. Și puteți folosi întotdeauna nevoia de aer curat și soare în folosul dumneavoastră! Cele mai multe dintre aceste plante și ierburi vindecătoare înfloresc în ghivece, astfel încât o puteți alege pe cea care funcționează cel mai bine pentru dvs. Unele dintre ele sunt perene, ceea ce înseamnă că înfloresc în fiecare an, chiar și la temperaturi mici. Le puteți usca sau congela și le puteți folosi în bucătărie.
În continuare veți afla despre puterile miraculoase ale celor 1o plante și vă garantez că veți merge la shopping de ghivece imediat după.
1. Mușețelul
Mușețelul roman (Chamaemelum nobile) este o plantă perenă cu creștere scăzută, în timp ce mușețelul german (Matricaria chamomilla) este o plantă anuală care poate ajunge la 60cm înălțime. Mușețelului îi place soarele, dar și umbra parțială și are nevoie de soluri bine drenate.
Mod de utilizare: Ambele tipuri sunt folosite cu aceleași scopuri. Când florile încep să se deschidă, recoltați-le și întindeți-le pentru a se usca. Tăiați florile uscate, adăugați aproximativ o lingură din acestea în ceașca cu apă fierbinte și puneți la macerat cinci minute pentru a obține un ceai benefic somnului sau digestiei. O altă variantă este să puneți florile tăiate într-o pungă mică de muselină cu șnur pentru a face o pliculețe de ceai.
Pont: Folosește ceaiul rece pentru a calma ochii roșii și umflați!
2. Menta
Există sute de varietăți de mentă, cu arome care variază de la mentă la ciocolată. Menta este una dintre cele mai ușor de cultivat. Trebuie să o ții captivă sau îți va stăpâni grădina! Asigurați-vă că o plantați în plin soare (are nevoie de 6 ore sau chiar de mai multă lumină pe zi).
Cum se utilizează: Menta relaxează mușchii netezi ai tractului gastrointestinal, așa că este folosită de mult timp pentru probleme digestive. Când aveți probleme cu burta sau simțiți greață, savurați un ceai de mentă. Alegeți aproximativ 12 frunze de mentă și adăugați-le într-o cană cu apă clocotindă. Trebuie lăsate până când apa capătă o nuanță gălbuie, după care strecurați ceaiul și savurați-l.
3. Rozmarinul
Rozmarinul este originar din Marea Mediterană, așa că are nevoie de multă lumină și preferă solul nisipos sau stâncos. Este tolerant la secetă și este peren în climatele mai calde. În climă rece, puneți-l în ghiveci și aduceți-l în casă în sezonul rece, oferindu-i multă lumină.
Mod de utilizare: Benefic pentru părul gras, se prepară un tratament dintr-o linguriță de rozmarin uscat sau o mână de rozmarin proaspăt într-o cană cu apă clocotită; adăugați o lingură de suc de lămâie și lăsați la infuzat timp de 10 minute. Se strecoară, se lasă infuzia să se răcească și se toarnă pe părul proaspăt șamponat.
Adăugați-l la feluri de mâncare precum focaccia, sosuri și carne prăjită.
4. Lavanda
Lavanda iubește soarele și solul bine drenat.
Mod de utilizare: Recoltați frunzele și florile exact în momentul în care vârfurile florilor încep să se deschidă, tăiați-le și puneți-le într-un pliculeț mic, pentru a-l pune sub pernă. Lavanda reduce anxietatea și combate insomniile.
5. Roinița
Roinița este foarte ușor de cultivat în lumină puternică și în solul bine drenat. Dacă nu doriți să vă invadeze toată grădina, plantați-o într-un ghiveci.
Mod de utilizare: Turnați o cană de apă clocotită peste cinci sau șase frunze proaspete. Se infuzează timp de cinci minute, se strecoară și se îndulcește. Bea de mai multe ori pe zi pentru digestia cu probleme.
6. Aloe Vera
Cultivați planta de aloe vera în interior, în lumină puternică. Nu o udați des și mult, pentru că reține umezeala. Nu o deranjează să stea înghesuită în ghiveci, așa că trebuie replantată doar dacă vrei să capeți noi pui.
Mod de utilizare: Aloe vera este un remediu excelent pentru pielea sensibilă, deoarece compușii din frunze au proprietăți antiinflamatorii. Tăiați cele mai mari frunze exterioare, curățați-le și stoarceți-le gelul pe arsuri minore sau pe erupțiile cutanate.
7. Busuiocul
Busuiocul are, de asemenea, nevoie de multă lumină și de sol bine drenat. Ciupiți florile imediat ce încep să se formeze pentru a încuraja ramificarea și creșterea mai multor frunze.
Mod de utilizare: Busuiocul are proprietăți antiseptice si antibacteriene. Zdrobiți câteva frunze și aplicați pe înțepăturile de țânțari. Lăsați să acționeze câteva minute pentru a calma mâncărimea. Este ingredientul vedetă în multe feluri de mâncare mediteraneene, inclusiv sosuri, supe și pesto. De asemenea, se păstrează la congelator (aruncați frunzele într-un blender cu apă sau ulei de măsline, amestecați până se omogenizează, apoi congelați în tăvi pentru cuburi de gheață!).
8. Gălbenelele
Acestor flori drăguțe portocalii și galbene, cunoscute și sub numele de gălbenele, le place din plin soarele. Gălbeneaua este o plantă anuală care înflorește din vară până la îngheț și crește foarte ușor din semințe.
Mod de utilizare: Culege florile când sunt complet deschise, dar când nu au ajuns încă la sămânță. Turnați o cană de apă clocotită peste două lingurițe de petale. Se infuzează 10 minute, se strecoară si se lasă sa se răcească. Utilizați ca apă de gură sau gargară pentru a ameliora inflamația.
9. Cimbrul
Cimbrului îi plac condițiile calde și uscate și solul care nu este prea bogat. Este incredibil de ușor să-l crești în plin soare (tolerează chiar și puțină umbră), iar majoritatea soiurilor se răspândesc rapid.
Cum se utilizează: Activitatea antimicrobiană a cimbrului poate ajuta la ameliorarea tusei și a simptomelor răcelii. Pregătiți un ceai turnând o cană de apă clocotită peste o lingură de frunze proaspete și lăsați la infuzat timp de 10 minute. Se bea de mai multe ori pe zi. Este minunat în sosuri și mâncăruri de pui.
10. Salvia
Salvie are și ea nevoie de lumină și de sol bine drenat. Este o plantă perenă în majoritatea climatelor.
Mod de utilizare: Proprietățile antimicrobiene ale salviei pot ameliora simptomele căilor respiratorii superioare. Tăiați aproximativ o linguriță de frunze și puneți-le într-o cană de apă fierbinte timp de 10 minute. Se răcește și se folosește ca gargară pentru durerile de gât. Este, de asemenea, folosită în bucătărie, fiind delicioasă în umpluturi, pui și porc.