Să faci profit din piatră seacă!- Povestea Romstor Beton

Da stirea mai departe

La intrarea în satul Stornești, în proximitatea celei mai cunoscute mori de grâu și porumb din zonă, se află o hală cu un afișaj electronic ce îți atrage mereu atenția. Auzisem vag câteva detalii despre o fabrică de pavele și bolțari, din zonă, însă am vrut să aflu mai multe detalii direct de la administratorul și întemeietorul acestui proiect.

Astfel, într-una din zile, pentru a-mi domoli curiozitatea, l-am contactat pe administratorul S.C. ROMSTOR BETON S.R.L., să ne povestească despre cum a luat naștere un asemenea proiect ambițios pe raza comunei Sinești și care este povestea acestuia.

Împreună cu cititorii noștri de la ZiarulSatului.ro, am realizat și un scurt interviu, pe care îl vom prezenta în rândurile de mai jos.

În continuare, administratorul Romstor Beton, Pricop Romel, ne-a relatat cum a luat naștere proiectul său:

”De mult îmi doream să fac o afacere cât de mică pentru a-mi putea întreține familia și a-mi purta copiii la școală.

Iarna, când aveam timp, mă uitam pe internet și mă interesam de proiectele ce se făceau cofinanțate, însă eu nu aveam bani să investesc în acel tip de proiect.

În vara anului 2017, nevasta fiind angajata unui magazin din Stornești, am văzut o doamnă din localitate lipind afișe de interes general cu privire la oportunitățile de finanțare din zonă.  Văzând, am rugat-o să-mi detalieze conținutul afișelor. În urma discuției cu doamna, am descoperit faptul că era vorba despre un concurs de proiecte cu finanțare nerambursabilă, iar dacă am o idee bună de afaceri, pot veni la primărie cu un plan de afaceri bine structurat, iar în urma evaluării proiectului pot primi finanțare.

Zis și făcut! Am mers la Primăria Sinești expunând ideile de afaceri pe care aș fi vrut să le pun în practică dintre care: mă gândisem la o firmă de pompe funebre, un atelier de fabricare a cozilor unelte și în cele din urmă la atelierul de fabricare a bolțarilor, bordurilor și pavajului.

Discutând și analizând, doamna Rozica Mărgineanu și domnișoara Anca Acatanoae, care făceau parte din programul numit Gal Stejarul având ca scop derularea de proiecte în mediul rural prin Programul Național de Dezvoltare Rurală adică P. N. D. R., în cele din urmă am ajuns de comun acord  să depun proiectul  pentru atelierul de bolțari.

Cu ajutorul unui consultant am demarat toate acțiunile pentru a realiza și implementa  acest proiect, astfel, l-am depus la Gal Stejarul din Sinești în decembrie 2017, urmând ca pe 23 februarie 2018 să fiu chemat la Iași pentru semnarea contractului de finanțare

Astfel, proiectul a fost acceptat, iar în data de 28 martie 2018 am primit prima transa de bani care consta în 49000 de euro,  întregul proiect având o valoare de 70000 de euro. Intrând în posesia acestor bani, deja am început faza de implementare a proiectului,  iar primul pas a fost achiziția de utilaje.

Singura firmă din țară care producea vibroprese era Arghir Prodex din Buzau la care ulterior am mers și am semnat contract de achiziție în luna aprilie 2018, iar în luna august am primit toată linia de producție de bolțari, borduri și pavaj.”

INTERVIU SCRIS CU ADMINISTRATORUL S.C. ROMSTOR BETON S.R.L., PRICOP ROMEL:

  1. ZS: De unde a pornit ideea înființării unei societăți producătoare de bolțari și pavele?

După cum am menționat anterior,  am avut mai multe idei de afaceri dintre care am ajuns la concluzia de a ramâne la producția de bolțari, borduri și pavaj, întrucât în zona noastră nu se afla ceva asemănător.

  1. ZS: Cum ați obținut finanțarea pentru implementarea proiectului dumneavoastră?

Finanțarea am obținut-o depunând un proiect complex la sediul Gal Stejarul Sinești prin Programul de Dezvoltare Rurală.

3. ZS: Care sunt produsele pe care dumneavoastră le comercializați?

              Deocamdată produsele pe care le comercializăm sunt:

  • bolțari dim:400x200x200 mm, 500x150x200 mm,
  • borduri 500x50x200 mm si pavaj 200x200x60 mm,

Aceste produse sunt vibropresate. Urmează ca în viitor să diversificăm producția cu mai multe modele de bolțari și pavaj.

4. ZS: Cu ce sunt mai bune produsele dumneavoastră față de cele ale concurenței?

Atât prin vibrarea energetică cât și prin presarea hidraulică rezultă un produs finit simetric și cu suprafețe netede și compacte fața de bolțarii din beton făcuți manual acei bolțari fiind nesimetrici și cu suprafețe zguroase, iar construcțiile realizate cu asemenea tipuri de bolțari devin extrem de greoaie.

5. ZS: Ce părere au clienții dumneavoastră despre produsele fabricate?

           Așa cum în toate domeniile de activitate sunt păreri pro și contra și nu pot fi cu toții mulțumiți, nici noi nu putem mulțumi pe toată lumea. În ciuda acestui fapt, clienții noștri știu să facă diferența dintre un bolțar vibropresat și un bolțar realizat manual. Există clienți care spun că produsele noastre sunt scumpe. Însă comparând raportul calitate-preț sunt de părere că prețul este unul accesibil.

       

  1. ZS: Ne puteți relata o scurtă poveste despre cea mai memorabilă lucrare la care s-au folosit produse din gama Romstor?

            Cea mai memorabilă lucrare cu produse fabricate de societatea noastră ar fi cei 200 mp de pavaj plus 200 de borduri pe care le-am livrat firmei Victor Press Consult și nu în cele din urmă construcția Troiței din Stornești ridicată de familia Holicov în memoria mamei sale, în rest persoane fizice cât și persoane juridice.

  1. ZS: Cum v-ați desfărșurat activitatea în plină pandemie având în vedere modificările din ultima perioadă?

         Pe perioada pandemiei ne-am descurcat cu greu, chiar dacă firma este mică, cheltuieli sunt destule mai ales în ceea ce privește achiziția materiei prime, unde am folosit banii trimiși de soția mea ce se află la muncă în Germania. Nu este deloc ușor să administrezi o afacere în asemenea condiții.

  1. ZS: Ați primit ajutor de la autoritățile locale pe perioada implementării proiectului?

Cel mai mare ajutor l-am primit din partea domnului primar, Petru Holicov încheind un contract de comodat cu fiul său Andrei, care deține hala de lângă moară, unde ne desfășurăm activitatea.

  1. ZS: Se vede o tendință ridicată spre a construi cu BCA-uri și cărămidă, de ce să alegem bolțari?

       După cum știm, BCA-ul este cancerigen, iar priza pe care o face în construcție cu materialul clasic: nisip, ciment, var și apă sau adeziv pentru BCA lasă de dorit. Cărămida este într-adevăr mult mai calitativă, dar are și un preț pe masură.
Bolțarii vibropresați sunt făcuți din materii prime naturale și cu ciment ce rezistă la îngheț-dezgheț. De priza nici nu poate fi vorba, se pot clădi atât cu clasicul mortar cât și cu adezivi speciali.
Priza este aceeași, fiind simetrici și cu suprafețe netede îi dă construcției un plus de calitate, pereții acesteia fiind drepți și nu necesită multă tencuială, ba chiar se poate lipi termosistem direct pe ei.
Bolțarii vibropresați pot fi folosiți la diferite construcții cum ar fi: beciuri, pivnițe, anexe gospodărești, fose septice, garduri, hale industriale încalzite și neîncălzite și nu în cele din urmă chiar și locuințe.

  1. ZS:De unde a venit ideea numelui Romstror?

      Când am înregistrat firma la Registrul Comerțului, inițial au fost vreo trei nume dintre care am ales Romstor Beton, Rom vine de la numele pe care îl port, Romel, iar Stor de la Stornești numele localității unde se află societate și Beton de la materia primă pe care o folosim.


Be the first to comment on "Să faci profit din piatră seacă!- Povestea Romstor Beton"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*