Din scoarță în scoarță- Cristian- meșterul lemnar

Da stirea mai departe

 

De o bună bucată de vreme intenționez să public o deosebită poveste a unui om minunat, un om care prin trudă și sudoarea frunții își pune atât la propriu cât și la figurat amprenta din scoarță în scoarță.

În ciuda faptului că pentru unii mediul rural nu pare a fi, din punct de vedere teoretic, cel mai potrivit loc în care să-ți pui bazele unei afaceri, în ultimul timp, tot mai multe afaceri de succes dovedesc contrariul acestei teorii și vin în încurajarea viitorilor antreprenori cu exemple concrete. De aici, putem deduce faptul că dezvoltarea unei afaceri în mediul rural reprezintă, în primul rând, o oportunitate cu atât mai mult cât domeniul de activitate pe care urmează să îți desfășori activitatea este în strânsă legătură cu tradiția și portul local.

Practic, domeniul de activitate al domnului Cristian este strâns legat de tradiție, cu o gamă variată de produse din lemn, materia primă o achiziționează în mare parte din localitatea de domiciliu unde implicit își desfășoară activitatea de prelucrare a lemnului.

Prin această inițiativă aduce și menține în viață unele meșteșuguri pe care doar cei în vârstă le mai stăpânesc și deopotrivă aduce un plus de valoare pieței economice din zonă, oferind locuri de muncă localnicilor și dându-le șansa de a-și aduce venituri suplimentare pe lângă cele ce privesc strict agricultura.

În ceea ce privește expunerea produselor, acestea vor putea fi văzute de către clienți pe pagina lor de Facebook pe care o voi atașa la sfârșitul acestui articol.

Cristian, alături de familia sa deosebită, vă oferă o gamă largă de produse, elemente de decor tradiționale, canapele, stâlpi pentru balustradă, scaune, mese, paturi, mobilier de bucatarie, elemente unicat realizare la cererea clientului, respectând cererea acestuia și respectând principiul ”Clientul nostru, stăpânul nostru”.

Din punct de vedere al tehnologiei utilizate pentru obținerea produsului finit, apelează atât la mașini-unelte mecanizate și acționate electric, cât și la diverse scule acționate manual.

Astfel, din atelierul lor nu lipsesc: mașina de găurit cu coloană, mașini manuale de găurit, fierăstraie circulare, mașină de rindeluit, ciocane, daltă, pensule,  pensoane, etc.

În continuare vă prezint povestea sa exact așa cum mi-a fost prezentată:

A fost odată ca niciodată, în lumea meșteșugurilor de altădată, povestea meșterilor populari, povestea celor ce iubesc lemnul și-i dau viață.

Povestea mea începe la țară, în vacanță la bunici, undeva într-o comună din Moldova. Au trecut de atunci peste 25 de ani…Și acum tot aici mă găsiți, aici unde mi-am clădit o familie, mi-am facut o casă, aici în acest loc minunat, în satul Bogdănești.

Îmi amintesc și acum cu emoție primele povești pe care mi le spunea bunicul despre lemn, sau primele povestiri istorice. Așa am cunoscut toți marii domnitori ai Moldovei, din poveștirile bunicului meu. Tot atunci am avut prima dorință: să-mi fac un jilț ca al domnitorului Ștefan cel Mare. Eram elev în clasa a VII-a când am început să sculptez cu o daltă veche găsită la bunicul. Totul era din imaginație, nu mai văzusem niciodată pe nimeni făcând așa ceva. Păstrez și acum un picior al acelui jilț.

Iubeam ceea ce făceam și aș fi vrut sa ajung tâmplar sau sculptor, părinții însă aveau alte așteptări. Am facut Școala de cântăreți bisericești apoi Facultatea de Teologie Pastorală. În timpul liber însă m-am întors întotdeauna cu drag la lemn. Acolo ma regăseam. Am dat diferite forme lemnului și i-am dat viață.

Cel mai mare câștig a fost că mi-am amenajat casa și curtea așa cum mi-a plăcut.Dorința mea este să împărtășesc cu voi din darul pe care mi l-a dat Dumnezeu. Pot crea obiecte de mobilier rustic,unice și personalizate.

Dacă doriți un foișor, un leagăn ,bănci sau scaune de grădină, o roabă pentru flori, cutii de bijuterii, cufere,ceasuri de perete cu fotografia voastră, o ramă de oglindă sculptată, mă puteți găsi pe pagina mea, Cristian, meșterul lemnar!

Până acum câțiva ani, Cristian a muncit in Anglia, într-un domeniu total diferit, apoi cațiva ani a lucrat în învățământ, însă dragostea pentru lemn o are din copilărie.

Deși era doar un hobby, acum face bani din această pasiune. Comenzi are multe, abia reușește să le realizeze. Daca ar găsi un tânăr să-l învețe meserie ar fi foarte bine, dar din pacate tinerii sunt plecați în străinătate. Ne-a comunicat doamna Iuliana, soția lui Cristian.

În afacerea meșterului Cristian este implicată toată familia de la mic la mare: pe Cristian îl ajuta cei doi fii de 14, respectiv 17 ani, iar soția se ocupă de partea de promovare.

Cristian, alături de cei doi fii ai săi

În una dintre postările de pe pagina lor de Facebook, este prezentat fiul cel mare, Matei, care lucrează pe toată perioada vacanțelor alături de tatăl și fratele său mai mic.

”El este Matei și are 16 ani si jumătate. Este elev în clasa a XII-a, la Liceul Pedagogic din Bârlad și în vacanță muncește în atelier cu tata. Nu merge în cluburi, la terase cu prietenii și nici pe litoral. Nu este un baiat de bani gata! El învată să facă bani și să-i prețuiască. Învață să prindă rădăcini în țara lui, țara unde s-a născut și unde a crescut! Și este mândru de asta! Iar noi suntem mândri de el! Echipa care dă viață visurilor și ideilor dumneavoastră este mică,iar el este unul dintre cei mai importanți membri!”

https://web.facebook.com/Lemnarul/?tn-str=k*F

Meseria este într-adevăr brățară de aur, iar asta ne-o poate confirma Cristian alături de minunata sa familie. Pentru a vedea și mai multe lucrări realizate de mânile dibace ale acestei familii, vă îndemnăm să accesați pagina aici

 

 

 

 

 


Be the first to comment on "Din scoarță în scoarță- Cristian- meșterul lemnar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*