Încearcă o bere cu praf de stele!

Da stirea mai departe

Mari degustători de bere și de vinuri bune, noi, cei de la Ziarul Satului, mereu ne-am dorit să aflăm povestea unui berar original. De curând, am avut ocazia să cunoaștem poate unul dintre cei mai activi antreprenori în tainele berăriei, un om care muncește din zori și până-n noapte pentru a obține produsul finit pe care-l găsim plasat la rafturi sub denumirea de ”Noah”.

După o carieră în fotbal, Călin Ignat a pornit sfios pe acest  ”drum al berii” fără a avea prea multe cunoștințe sau studii în acest domeniu. A început cu o cantitate pentru consumul propriu, un lucru pe care l-a făcut mai  degrabă sub forma unui experiment, dar ajungând în cele din urmă să producă în cantități industriale.  

Ideile și informațiile nu au căzut din cer și nu a avut un consultant plătit care să-i pună pe roate afacerea. Astfel, Călin a început să citească articole și cărți de specialitate și să se consulte cu alți producători din țară care i-au oferit informațiile de care avea nevoie.

Cum a început procesul? Ei bine, a început cu un kit specific pentru realizarea berii home made. Cu primul kit, spune el, nu prea se poate lăuda, deoarece berea rezultată a cam fost de mântuială, însă nu a renunțat și a comandat un alt kit.

De această dată rețeta și pașii au fost urmați cu sfințenie, rezultând o bere reușită de care s-a bucurat toată familia.

Așadar, fără a mai sta pe gânduri, a început să dezvolte un mic atelier chiar într-o cameră din apartamentul părinților, treptat mutându-și aparatura, instalațiile și cazanul într-un spațiu pe care l-a renovat tot din fonduri proprii.

În aproximativ doi ani, Călin a ajuns cu investiția la câteva sute de mii de euro, cu bani din economiile proprii, dar și din partea familiei și a apropiaților care au crezut în visul său.

Firma este administrată de el, iar toate procesele sunt realizate doar de către el și unii prieteni, neavând în momentul de față nici un angajat. Desigur, pe viitor dorește să se extindă și să angajeze personal, dar deocamdată lucrează la perfecționarea mediului de lucru pentru a oferi angajatului un mediu de lucru stabil și de lungă durată. După cum spune, acesta nu-și dorește să își bată joc de angajați, oferindu-le un mediu de lucru în care activitatea se poate suspenda oricând din variate motive.

Mai jos avem un scurt interviu cu întrebările pe care ni le-ați trimis la adresa noastră de mail:  ziarulsatului@gmail.com

 

 1. Ion B: Câte sortimente produceți? Momentan doar două sortimente: Un Pale Ale cu 3 tipuri de hamei și tocmai am brasat primul nostru IPA. Dar urmează treptat să punem pe piață multe alte rețete. Hameiurile, malțurile și drojdiile sunt de atâtea feluri încât poți obține foarte multe sortimente.
 2. Ion B: Folosiți drojdii fermentative de suprafață sau adâncime? De unde le achiziționați? Folosim tulpini de drojdie de fermentație ridicată Saccharomyces cerevisiae, pentru că brasăm beri de tip Ale.
 3. Ion B: Care sunt criteriile unui malț bun și cum îl puteți obține? Malțurile le achiziționăm de la fabrici de prestigiu în malț, cum ar fi Simpson Malt din Marea Britanie sau Weyermann din Germania. Nu ne facem noi malțul. Sunt industrii diferite. Noi ne axăm pe producerea berii nu și a ingredientelor. Valabil și pentru hamei. Făcând o paralelă, noi suntem constructorii, nu producătorii de geamuri, acoperiș sau cărămidă. Dar alegem mereu maximul de calitate de pe piață.
 4. Ovidiu C: Cât durează procesul de fermentație? Folosiți ceva anume pentru a accelera procesul? Procesul nostru de la grâne până la îmbuteliere durează minim 21 de zile în funcție de rețetă. Uneori poate ajunge pentru un stout (bere neagră) și la 6 luni!
 5. Gabriel S: Care a fost prima bere pe care ați băut-o dumneavoastră și la ce vârstă? Prima bere am băut-o pe la 18 ani, dar nu îmi mai amintesc care a fost, însă, de fapt, prima bere adevărată care a declanșat un click în mine și m-a pornit pe drumul acesta a fost o bere trapistă pe nume Orval!
 6. Beatrice: E adevărat că berea îngrașă? Berea îngrașă doar pentru că în general oamenii, pe lângă bere, consumă și mâncare bogată în calorii. În rest, 100 ml de bere au aceleași calorii ca un nectar de portocale!
 7. Gabriel: Unde se comercializează această bere? Sincer, în Iași nu am auzit de ea. Momentan nu facem față cu distribuția în Tg. Mureș și de aceea nu ați auzit de noi în Iași. Promitem să auziți în curând.
 8. David: Lui Noah îi place Noah? Noah din păcate ne vegează acum dintre stele. De două luni de zile a plecat să se joace cu îngerașii, după 11 ani în care a fost cel mai minunat suflet ce l-am cunoscut!
 9. Dan Pantelimon: Care e povestea din spatele culorii si a gustului, de unde vin apa, hameiul si meșteșugul? Culoarea este dată de malțurile provenite din Marea Britanie și Germania, iar hameiurile sunt soiuri americane foarte aromate.
 10. Dan Pantelimon: De ce aș bea eu, inginer cu burta mare, berea dumneavoastră? Pentru că veți avea o scuză bună pentru burtă, iar un inginer apreciază mult lucrurile de calitate!
 11. Valentin: De unde achiziționați sticlele și cum efectuați procesul de îmbuteliere? Sticlele sunt achiziționate de un distribuitor Stirom. Din păcate Stirom nu mai e o firmă românească. Îmbutelierea se face cu un utilaj semi-automat.
 12. Mădălina: Ce cantități produceți anual? Cantitatea noastră de producție actuală e de 3000 litri/ lună, deci 36.000 litri/an. Promitem însă să creștem în curând!
 13. Elena: Ce costuri implică? Costuri de producție sau de înființare a unei fabrici de bere? Pentru producție e mai mult de jumătate din produsul final, iar pentru înființarea unei fabrici de bere, cred că ai putea alege între o fabrică de bere sau un Lamborghini. 🙂
 14. Elena: Folosiți un ingredient secret? Desigur, doar sa confirmați, nu să ni-l spuneți. Nu e niciun secret. Acum, de două luni, folosim un ingredient secret. E praful de stele de la Noah!
 15. Mădălina: Participați la festivaluri, târguri, evenimente? Participăm. Momentan doar pe plan local din cauza capacității de producție. Dar am promis că vom crește și o vom face!
 16. Dragoș B: Ce sfaturi aveți pentru producătorii autohtoni de bere, care fac bere doar pentru consumul propriu? Să facă totul din pasiune, indiferent ce presupune asta. Lumea e plină de beri proaste făcute doar cu gândul la profit. Dar cu pasiune, se poate ca o rețetă de bere să ajungă să schimbe idealuri!
 17. ZS: Un mesaj pentru antreprenorii la început de drum, indiferent de domeniul pe care activează. E doar un lucru pe care îl deosebesc oamenii ce reușesc și cei care nu reușesc în afaceri. Cei ce reușesc… visează și nu îi lasă pe ceilalți să îi trezească, pe când ceilalți se trezesc la primul zgomot. Nu vă fie frică să visați… asta vă va face diferit de ceilalți ce nu reușesc!
 18. ZS: Un mesaj pentru cititorii www.ziarulsatului.ro. Distribuiți și susțineți acest blog în ideea în care ei fac la fel cu antreprenorii ce au avut curaj să își urmeze visele!

 Numele berii Noah a fost ales din dorința sa de a întări și mai tare legătura dintre visul lui și cei dragi. Astfel, numele berii poartă numele cățelului său, un Golden Retriever cu care Călin a parcurs tot acest drum, dar care, cu tristețe în suflet vă spunem, de două luni nu mai este printre noi.

Dar el a rămas aici, momentan la Târgu Mureș, încântând adevărații pasionați de bere bună!

În memoria acestuia, Călin a lansat o ediție specială a berii:

E o bere amară, amară cum e prima înghițitură pe care o ai după ce afli că ei nu mai sunt…pe etichetă sunt numele prietenilor lui Noah de acolo de sus și data în care au plecat. Acum aleargă împreună după pietre. Va fi o ediție limitată ce va apărea doar o dată pe an în luna februarie în amintirea lor. Dacă ai și tu un îngeraș cu codiță, prima înghițitură să fie cu gândul acolo sus! Berea asta o bem cu ei!” – Noah-Angels have Tails IPA (India Pale Ale) 6.5 Abv.

Curând, cât mai curând sperăm să ne putem bucura de gustul pe care l-a promovat alături de stăpânul său în întreaga țară!

Pentru mai multe detalii puteți vizita pagina lor oficială de Facebook:

https://m.facebook.com/BereArtizanalaDinArdeal/?_rdc=2&_rdr

 


Be the first to comment on "Încearcă o bere cu praf de stele!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*