Grădina Zoiței – Agricultura “altfel” la Mogoșesti-Siret județul Iași

Da stirea mai departe

Am luat legătura prin intermediul paginii sale de Facebook: Grădina Zoiței. Uitându-mă la culturile impresionante ilustrate pe pagină, doream să știu cine e în spatele acestei minunății. Așa l-am întâlnit pe Marius Cristian, un domn foarte pasionat de domeniul agriculturii și plin de idei noi. Astfel, am reușit să pun cap la cap în ordine cronologică evenimentele fericite și mai puțin fericite prin care a trecut în urmărirea visului său.

Marius a început să îmi povestească nostalgic despre cum a pus în mișcare pasiunea sa. O numesc pasiune, deoarece povestea pe care a transmis-o depășește orice limită. O poveste cu urcușuri și coborâșuri, o poveste plină de obstacole. Mulți ar fi renunțat în aceste situații, însă acesta nu este cazul personajului meu.

Totul a început în 2011, când Marius a intrat în posesia unui teren pe care-l primise moștenire în apropierea satului unde a copilărit, Mogosesti-Siret judetul Iasi.

Inițial, Marius nu avea gânduri prea mari în ceea ce privește terenul pe care îl deținea și cel mai probabil avea aceeași direcție precum majoritatea agricultorilor, de a cultiva cereale.

Ei bine, nu așa a fost să fie. Aspirațiile erau mai mari. Ceva trebuia schimbat.

În 2012 a hotărât să înființeze o livadă. Fară să stea prea mult pe gânduri, a contactat mai multe plantații pomicole dar nu a găsit materialul săditor pe care-l dorea.

În 2013 s-a reprofilat. S-a interesat pe la diverse firme din domeniul agricol si s-a decis sa faca o sera pentru legume.

În primăvara anului 2014, a ridicat prima seră de 600 metri pătrați, alimentată cu energie verde și apă curentă. Fiind plecat în străinătate, Marius a lăsat în grijă investiția, unchiului său Bereș Gheorghe, care, spune el, l-a ajutat foarte mult pe tot parcursul acestor ani.

Această primă seră pe care a înființat-o nu s-a dezvoltat atât de armonios precum prevăzuse el. Pentru a o construi, a apelat la o echipă de ”profesioniști” în acest domeniu. În frunte cu un inginer iscusit, anexa a fost ridicată, folia a fost montată, totul începând să prindă contur.

Echipa de profesioniști nu a facut o treabă prea bună, astfel că, în vara anului 2014, la doar câteva luni de la montare, folia solarului a cedat în urma unei furtuni. În luna iunie, mai exact, în urma unei furtuni și a unor ploi cu gheață, s-a pierdut o intreaga cultura de rosii. Pe scurt: daună totală. Cu toate acestea, a dat vina pe ghinion și a continuat .

Astfel, în toamna anului 2014, an plin de evenimente, a schimbat cultura de roșii pe una de salată pentru primăvară.

”Anul 2014 a fost un an plin de teste. A fost anul în care am testat peste 100 de soiuri de roșii și ardei. Am avut semințe aduse din toate colțurile lumii:  ardei rosu California Wonders sau portocaliu Golda din Italia, celebrul soi de roșii Moneymaker din UK și multe altele.

Intenția mea tot timpul a fost de a dezvolta și a promova agricultura BIO.”

De altfel, Marius an de an alocă o suprafață a solarelor pentru teste și soiuri autohtone. Testează hibrizi noi de fiecare dată.

 

” Chiar daca am cultură integrală de ardei sau gogoșari, tot vei găsi la mine o roșie pentru o salată.”

În noaptea de 5 spre 6 ianuarie 2015, o altă furtună i-a compromis întreaga cultură. De această dată, nu numai că s-a rupt folia, dar a cedat și o parte din structura metalică. În luna martie a aceluiași an a început din nou activitatea. Și-a ridicat din nou sera, a făcut-o mai rezistentă și mai trainică. A cultivat în acel an aproximativ 2000 de plantule de tomate și a recoltat în toamnă cantități impresionante de roșii de cea mai înaltă calitate.

După cum spuneam, toate utilitățile erau în imediata apropiere a solariilor. Doar că și de această dată cultura lui, deși era impresionantă, a fost redusă cu aproximativ 20% din cauza lipsei de apă. Echipa care executase puțul de la care avea loc alimentarea cu apă, tot o echipă de ”profesioniști”, a eșuat în tentativa de a ”exploata apa”. Așadar, prietenul nostru Marius a rămas fară un strop de apă în plin sezon.

”Recunosc, cele mai multe probleme pe care le-am întâmpinat sunt din cauza lipsei personalului calificat. Am schimbat, am cumpărat și am defectat pompe, deoarece a trebuit să simt practic totul pe pielea mea. M-am lovit de prea multă incompetență, de oameni care iau bani serioși pentru a fi capabili pe un domeniu în care sunt paraleli. Mi-aș dori să fiu informat, să fiu consultat de oameni care să-mi poată recomanda ceva, pe banii mei, desigur. Spre exemplu, atunci când mă duc la o firmă să cumpăr o șină, să mi se spună și în ce condiții poate să fie fixată. Dacă îmi cumpăr o pompă de apă să mi se spună ce debit are, cum se montează, ce consum are la pornire etc.”

Problemele nu s-au oprit însă, aici. În anul 2016, Marius a înființat o cultură de varză. La fel și de această dată, a apelat la niște experți în domeniu. A cumpărat semințe de la o firmă de prestigiu, care îi garanta că va avea o cultură de varză nemaipomenită, cu exemplare de 2-3 kg. În schimb, varza a făcut câte 3-4 capatani la câte 500g-1kg fiecare. A contactat firma să dea explicații, însă aceștia au aruncat vina tot asupra agricultorului, spunând că nu a respectat metoda de cultivare și nu a asigurat un mediu adecvat, deși era vizibil că e vorba de o problemă genetică.

Tot în acel an a pierdut și o cultură semnificativă de castraveți din cauza sfaturilor pe care le-a primit cu privire la plantarea acestora.

Dorind să scape de incompetență, să nu mai aibă astfel de impedimente, a contactat oameni care au îmbinat mai mult teoria cu practica. A luat legătura cu cei de la Stațiunea de Cercetare Buzău și cu cei de la Stațiunea de Cercetare Vidra. Astfel, i-a cunoscut pe domnii Dr. prof. Costel Vînătoru și Dr. Victor Lăcătuș.

Domnul Lăcătuș l-a ajutat în rezolvarea problemelor legate de sol și de programul de fertilizare, iar domnul Vînătoru cu procurarea de semințe și sfaturi exacte.

Tot în anul 2016 a ridicat cea de-a doua seră. A promis că o va ridica în doar 5 zile și s-a ținut de cuvânt. Anexa a ridicat-o în primăvară, iar folia a aplicat-o abia în luna iulie, din pricina condițiilor meteo nefavorabile.  Cum a reușit? Foarte greu!

”Nu este așa de ușor să îți menții activitatea zilnică. Eu, spre exemplu, nu am serele după casă ci le am la 30 de minute de mers cu mașina. Nu pot să mă opresc din muncă să mă relaxez la o cafea întins în fotoliu.”

Nu găsea nicăieri un sudor calificat, deoarece nimeni nu voia să vină în câmp, în vânt și în ploaie. Fără a trage prea mult de timp Marius și-a cumpărat un aparat profesional de sudură și a învățat să sudeze de unul singur. Patru oameni au fost cei care au reușit să o ridice, să o sudeze și să o vopsească. ”Mai mult am așteptat să se usuce vopseaua pe metal”

Punând cap la cap toate datele, a reușit să perfecționeze sistemul său la care lucrează și anume la automatizarea solariilor, subiect despre care probabil ne va povesti cu altă ocazie.

El dorește să zdrobească granița agriculturii făcute cu sapa. În 2017 și-a facut propriul branșament cu apă pentru irigare pe o suprafață de jumătate de hectar, o conductă de 250 metri cu 5 zone de irigare. Două zone pentru serele actuale și încă 3 zone pentru culturile de afară și/sau pentru serele care urmează să fie construite.

Și pe partea de energie acesta dorește să monteze curând un generator eolian confecționat în regim propriu, săturându-se de cele din import care sunt de proastă calitate și supraevaluate.

Pe scurt, la momentul de față, Marius dispune de un sistem prin care își controlează serele de la distanță. Un sistem inteligent, construit de el, prin care dorește să-i ajute și pe ceilalți agricultori într-un viitor apropiat.

Trebuie menționat și subliniat faptul că până în momentul de față acesta nu a accesat fonduri europene, deoarece, spune el, procedurile sunt prea alambicate. Statul te îndeamnă să vii în țară și să investești, dar în același timp îți bagă bețe-n roate prin procedurile pe care le solicită.

Este modest, spune că din toate aceste impedimente a învățat foarte multe și încă mai are de învățat.

”E foarte greu să mulțumești clienții, clienți care sunt vrăjiți de aspectul culturilor plastice importate, injectate, fară gust. Am pierdut o cultură de roșii Prekos, care au un gust deosebit, din cauza că nu s-au cumpărat. Cel mai probabil din cauza aspectului, a culorii roșu mat.

În acest moment colaborăm cu doi doctori în cercetare dar și cu câțiva ingineri extraordinari și de asemena țin să le mulțumesc celor de la Morami.ro pentru ajutorul acordat!”

 

Una dintre marile supărari ale lui Marius tine de faptul că mai tot timpul se lovește de oameni care-l întreabă dacă și-a scos investiția. El crede că aceasta este o problemă gravă dacă tot timpul te gândești la a scoate investiția din primii ani.

Sarcastic le-ar răspunde:” Eu zic că nu am scos investiția dar am ce mânca în următorii 30 de ani. Voi ce părere aveți?”

”Mulți nu știu ce înseamnă investiția pe termen lung. Nu știu cum e să te trezești la ora 5 dimineața, să bei cafeaua în fața unei plante care e plină cu 4-5 kg de roșii, să te uiți în zare și să îți amintești de bunicii care ne-au crescut! Acele clipe, acele clipe fac toate problemele să fie uitate!

Iar câteva clipe acolo fac mai mult decât un concediu la mare!

Aș lua-o de la capăt? Probabil că da, dar cu o altă strategie.

Îmi pare rău? NU!

Am numit acest proiect Grădina Zoiței, în memoria bunicii mele la care am ținut foarte mult. Se spune că un om e mort cu adevărat când e uitat, dar numele bunicii este și va fi pe buzele tuturor pentru o lungă perioada de timp. Este de datoria mea să mențin această identitate, să port acest respect față de cei care m-au crescut!”

 

”Mesajul pentru antreprenori și pentru entuziaști:

Dacă vreți să realizați ceva nu trebuie să vă dați bătuți indiferent de problemele care se ivesc!

Tot ce pot spune e că  am două principii de bază:

  1. Nimic nu se schimbă dacă nu schimbi nimic!
  2. Dacă vrei să ajungi la stele trebuie să ai ca reper luna!

 

Le mulțumesc tuturor celor care și-au achiziționat legumele de la microferma noastră!

Consider că fiecare client este un investitor și că fiecare kg de legume cumpărat este o investiție în proiectul Grădina Zoiței.

Vă spun că nu există mulțumire sufletească  mai mare ca atunci când un client revine sau ne recomandă pentru calitatea produselor noastre!”

 

 

 

Pentru a vedea cultura sa, puteți accesa pagina de facebook:

https://www.facebook.com/GradinaZoitei

Mulțumim lui Marius pentru incredibila sa poveste pe care a împărtășit-o și așteptăm cu nerăbdare să vorbim și despre sistemul său de automatizare.

Dacă doriți să-i adresați întrebări, vă rugăm să o faceți la secțiunea Comentarii, pe pagina noastră de Facebook sau la adresa de e-mail: ziarulsatului@gmail.com.

 

 


3 Comments on "Grădina Zoiței – Agricultura “altfel” la Mogoșesti-Siret județul Iași"

  1. Silvia Mandasescu | 8 februarie, 2018 at 8:53 pm | Răspunde

    Felicitari!Stiam ca nu te vei da batut.Faci parte din categoria romanilor imvingatori oriunde ar fi.Sunt mandra de tine!Succes pe mai departe!

  2. Va multumesc mult dna doctor. Multa sanatate!

  3. Bravo cristi miai amintit anca o data de clipele petrecute la Tara ampreuna ci cei dragi ai Tai si Sant mandra de tine ca numele gradini tale are a telesul lui tanti Lina dumnezeu sai odihneasca acolo unde Sant si pe tine sa te ajute an continuare ca meriti cu adevarat tot Dea bea astept sa a jungle a casa an vara si sa savurez produsle tale care le vie cultiva

Leave a comment

Your email address will not be published.


*